Juhlayllätys!

Helvi-tädin 50-vuotisjuhlat

– elokuva vuodelta 1964 –

Helvi Mämmi, Alina ja Erkki Hyytisen tytär, täytti 50 vuotta kesällä 1964. Mukana juhlimassa olivat Helvin sisarukset perheineen. Vain Oiva-veli puuttui, sillä hän oli muuttanut perheensä kanssa Australiaan.  Helvi ja Olavi olivat ostaneet Paakkilan Oivalta vähän yli kolme vuotta aikaisemmin palattuaan lapsuutensa maisemiin. Alina-mummu, sisarusten äiti, mainitsee juhlista Oivalle 28.7.1964 kirjoittamassaan kirjeessä: ”Ostettiin porukalla sille kaasuhella siinä on paistiuunikin.” 

Juhlista on löytynyt kaitafilmitallenne, jonka Helvin ja Olavin poika Timo Mämmi luovutti katsottavaksi. Timo arvelee, että filmin on kuvannut Paakkilassa vierailemassa ollut Sirkka Lehto. Juhlasta on myös otettu valokuva, joka löytyy sukuseuran nettisivujen kuvagalleriasta.

Filmin alussa kuvassa on Helvin miehen Olavin sisko Iida Mämmi, joka oli juhlassa emäntänä (se Iita-täti, joka tapasi hieroa Alina-mummoa joskus Laakkolassa käydessään). Miltei kaikki filmillä näkyvät ovat tunnistettavissa sukulaisiksi. Olavin sukulaislapsia ja Penttilän ”kesätyttö” Hanna ovat myös mukana. Filmillä näkyy se legendaarinen Renu, josta Vilho kertoo ”Vilhon vinkkelistä” -kirjoituksessaan. 

Kasimillisen filmin siirto digitaaliseen muotoon tapahtui kotioloissa videoimalla vanhalla projektorilla seinälle heijastettu elokuva. Digitallenteessa kuuluu projektorin säksätys, sekä muutama oma ja mieheni kommentointi. Siirtovaiheessa nettiin olin sulkenut äänet pois päältä, ja ne siirtyivät huomaamatta kaikkien kuultavaksi. Mielestäni projektorin säksätysääni tuo filmin katseluun oman viehätyksensä. Jos ääni häiritsee, voi äänen volyymin halutessaan panna nollaan. Filmi on tarkoituksella jätetty alkuperäiseen muotoon, eli sitä ei ole käsitelty millään tavalla.

Rattoisaa elokuvahetkeä koko suvulle!

Kirjoittanut Outi Hyytinen